Home > Inwoners > Subsidies en sponsoring > Stolpersteine

Stolpersteine

Heeft u een dierbare verloren in de Tweede Wereldoorlog? En wilt u een bijzondere blijvende herinnering aan deze persoon? Dan kunt u een zogeheten Stolpersteine aanvragen met subsidie van de gemeente.

Herinnering aan dierbaren 

Deze steen is een gedenkteken aan mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Elk slachtoffer krijgt zijn of haar eigen steen, bij voorkeur op het troittoir voor het huis waar deze persoon geleefd heeft. De stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

Zo kunt u een stolpersteine aanvragen

De stolpersteine is een initiatief dat bij inwoners ligt. Wilt u een stolpersteine aanvragen, dan kunt u dat via www.stolpersteine.eu doen. Hier vindt u ook (engelstalige) informatie over het proces. In heel Europa zijn er al meer dan 46.000 van deze stenen geplaatst. Er zijn in Eemsmond vijf Stolpersteine; in Oldenzijl, die op 30 oktober 2015 is gelegd ter nagedachtenis aan Jan Huizingh en in Kantsens en Stitswerd, gelegd op 7 augustus 2017 ter nagedachtenis aan Marten Lijnema, Sako Huizinga, Hendrikus Wittebol en Eisse Ritsema.

Subsidie voor stolpersteine

Als gemeente stimuleren wij de aanvragen van deze stolpersteinen en bieden daarom een subsidie van € 60 per steen. Nadat uw aanvraag via www.stolpersteine.eu is goedgekeurd, kunt u bij de gemeente een eenmalige subsidie aanvragen.