Home > Inwoners > Nieuws > Informatie over oplichting via internet

Informatie over oplichting via internet (02-07-2018)

Dit item is verlopen op 01-08-2018.

Phishing is een vorm van oplichting op het internet. Mensen worden vaak via een e-mail benaderd. In de mail staat een link die het slachtoffer naar een valse website lokt. Doordat u op de valse website inlogt krijgen de criminelen de beschikking over uw gebruikersnaam en -wachtwoord. Phishing e-mail lijkt vaak te komen van een betrouwbare instantie, bijvoorbeeld een bank, online winkel, uw gemeente, DigiD, RDW en andere overheidsinstellingen.

Log niet in via een link

Deze overheidsinstellingen, waaronder de gemeente, vragen u nooit om op een link te klikken of via een e-mail in te loggen. Ga daarom altijd via de internetbrowser naar de officiële internetpagina.

Neem contact op om misbruik te voorkomen

Mocht u een bericht niet vertrouwen, dan raden wij aan om contact op te nemen met de overheidsinstelling die wordt genoemd. Klik daarbij niet op de link in de e-mail, maar zoek de officiële internetpagina van de overheidsinstelling (bijvoorbeeld DigiD, RDW, maar ook uw eigen gemeente) dan zelf op via uw internetbrowser. Heeft u al op de link geklikt of heeft u al contactgegevens achtergelaten, neem dan direct contact op zodat misbruik van uw gegevens voorkomen kan worden.

Tips om phishing-mails te herkennen

1. Het e-mailadres komt niet overeen met de afzendernaam.
  2. U wordt met algemene termen, zoals 'Geachte heer/mevrouw' of 'Beste klant', aangesproken. Bedrijven en instanties waar u bekend bent, gebruiken meestal uw achternaam in een e-mail of weten of u een man of een vrouw bent.
  3. Klik nooit zomaar op een link in een e-mail waarover u twijfelt. Controleer eerst of het wel een legitieme link is, door bijvoorbeeld met de muisaanwijzer over de link te gaan, zonder erop te klikken. Doorgaans verschijnt dan het adres in beeld waar de link daadwerkelijk naartoe gaat.
  4. In de e-mail staat dat u direct moet reageren. Ofwel u wordt afgesloten van een dienst of u heeft iets gewonnen of moet uw instellingen wijzigen. Dit kan wijzen op phishing.