Home > Inwoners > Nieuws > De plataan in de doolhof van de Menkemaborg is genomineerd!

De plataan in de doolhof van de Menkemaborg is genomineerd! (06-09-2018)

Dit item is verlopen op 15-10-2018.

Voor het eerst wordt in Nederland ‘De boom van het jaar’ gekozen. Het is een initiatief van Stichting Bomen Nederland en iedereen kon tot 15 mei een boom aanmelden. Belangrijk was daarbij het verhaal van de boom. De gemeente Eemsmond heeft de plataan in de doolhof van de Menkemaborg aangemeld. Een onafhankelijke jury heeft per provincie één boom gekozen. Het is een grote verrassing dat de plataan in de doolhof van de Menkemaborg is gekozen voor de provincie Groningen.

Maar we zijn er nog niet. Om gekozen te worden als boom van het jaar hebben we uw stem nodig. Iedereen kan tot 15 oktober zijn of haar stem uitbrengen via de website www.deboomvanhetjaar.nl.

Het verhaal van de plataan in het kort. De doolhof is in 1923 aangelegd als onderdeel van een tuinontwerp van de Fa. H. Copijn & Zn. uit Utrecht. De Menkemaborg is sinds 1927 een museum waar een beeld gegeven wordt van het leven in de 18de eeuw op een Groninger borg. Dankzij de in 2007 gewonnen landelijke Museumprijs in de categorie Kasteelmusea konden de toen oude beukenhagen van de doolhof vervangen worden. De oude plataan bleef in het midden staan. Veel bezoekers hebben herinneringen aan het dolen in de grote doolhof. Ze hebben als kind of als volwassene hun sporen nagelaten, want in de bast van de stam zijn diverse hartjes en initialen gekerfd.

Help ons en ga naar www.deboomvanhetjaar.nl en stem op nummer 5, de plataan in de doolhof van de Menkemaborg! Hartelijk dank voor uw stem.

Zaterdag 8 en zondag 9 september is het Open Monumentendag. U kunt tegen een gereduceerde prijs de Menkemaborg bezoeken. Maak ook een wandeling door de historische tuinen en dwaal rond in de doolhof om in het midden uit te komen bij de bijzondere plataan.

De Menkemaborg is open in september van dinsdag tot en met zondag van tien tot vijf uur. Van oktober tot en met december open van dinsdag tot en met zondag van tien tot vier uur.

Museum Menkemaborg Menkemaweg 2 9981 CV Uithuizen

tel 0595 431970 www.menkemaborg.nl