Home > Inwoners > Nieuws > Bouw jij mee aan de toekomst van jouw dorp?

Bouw jij mee aan de toekomst van jouw dorp? (09-08-2018)

Dit item is verlopen op 16-08-2018.

Zie jij kansen om de leefbaarheid in je dorp te verbeteren met een initiatief of project? Je kunt daarvoor een eenmalige financiële bijdrage aan de gemeente vragen in de vorm van subsidie. Tientallen leuke, sympathieke, grote en kleine plannen zijn er al bij ons binnengekomen. Deze zomer zetten we een aantal succesvolle projecten in het licht.

Oosternielanders bouwen eigen dorpshut

De 130 inwoners van het Groningse dorp stropen hun mouwen op en bouwen hun eigen dorpshut. “Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten, waardoor we dit als dorp samen kunnen oppakken”, vertelt Carma van der Linden van Dorpsbelangen. Samen met haar man Hans Dekker is zij betrokken bij het project. “Als alles meezit hebben we eind 2019 onze eigen dorpsvoorziening.”

Koffiedrinken in de speeltuin

“Het idee ontstond toen we met een aantal bewoners van het dorp koffiedronken in de speeltuin. Het begon te regenen en iemand opperde dat het mooi zou zijn om een dak boven ons hoofd te hebben. Een eenvoudige voorziening waar we samen kunnen komen”, vertelt Hans. “Voorheen weken we uit naar de dorpshuizen van Zijldijk of Oldenzijl of spraken we af in de kerk of bij iemand thuis”, zegt Hans.

Op eigen kracht

De dorpsbewoners sloegen de handen ineen en de gemeente kocht twee leeggekomen kavels op van de NAM. Hierop komt de dorpshut straks te staan. “We doen het als dorp zoveel mogelijk op eigen kracht. Van het werven van fondsen tot de aanvraag voor het wijzigen van het bestemmingsplan. En straks natuurlijk ook de bouw”, zegt Carma.

Veranda op zonkant

De eenvoudige dorpshut bestaat uit hout en heeft een veranda op de zonkant. “Het wordt een praktisch gebouw dat voor iedereen toegankelijk is met de benodigde voorzieningen als een keukentje en toiletten”, zegt Hans. Dorpsbelangen gebruikt de subsidie van 5250 euro van de gemeente om voorbereidingen te treffen voor de bouw van de hut. Zoals het laten maken van een bouwtekening door een architect.

Dorpsvisie en draagvlak

In het dorp is veel draagvlak voor het initiatief van Dorpsbelangen. "Net als veel andere dorpen formuleren we een dorpsvisie”, zegt Carma. “De laatste bijeenkomst organiseerden we op de leegstaande kavels, om de loop er alvast in te krijgen. Tijdens die bijeenkomst opperde men verschillende ideeën voor de dorpshut. Het dorp wil de dorpshut gebruiken voor vieringen zoals Pasen en Sinterklaas. Maar ook voor een repair café of een boekenruildag.” “Het enthousiasme van de Oosternielanders sterkt ons in het feit dat we met de goede dingen bezig zijn. Dit is iets wat het dorp echt graag wil”, besluit Hans enthousiast.