Home > Inwoners > Aardbevingen en versterken > Nieuws aardbevingen en versterken

Nieuws aardbevingen en versterken

 • Gaswinning naar nul: hoe staan de zaken er nu voor?

  (25-07-2018)

  Afgelopen april nam minister Wiebes het besluit waar we lang naar uitgekeken hebben: de gaswinning gaat naar nul. Helaas duurt het nog een tijd voordat de teller op nul staat. Er is bovendien veel onduidelijkheid ontstaan, bijvoorbeeld over welke huizen nu wel of niet of juist een beetje veilig zijn. Voor de huizen die al wel geïnspecteerd zijn, maar nog geen versterkingsadvies hebben ontvangen is nog altijd onduidelijk hoe nu verder. De vernieuwde schadeafwikkeling verloopt helaas ook al niet zoals we gehoopt hadden met de komst van het nieuwe schadeloket.

 • Versterken van scholen in Eemsmond van start

  (25-07-2018)

  In navolging van de andere aardbevingsgemeenten, gaat ook in de gemeente Eemsmond het versterken van de scholen van start. “Fijn dat we nu kunnen starten met het meest omvattende programma voor scholenhuisvesting sinds jaren,” aldus Harald Bouman (wethouder gemeente Eemsmond).

 • Regio Groningen adviseert minister Wiebes over komend gasjaar

  (25-07-2018)

  Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeenten Appingedam, Bedum, Westerwolde, Ten Boer, Delfzijl, Eemsmond, Groningen, Grootegast, Haren, Midden-Groningen, Leek, Loppersum, De Marne, Marum, Oldambt, Pekela, Veendam, Stadskanaal, Winsum, Zuidhorn. Provincie Groningen, Veiligheidsregio Groningen, Waterschap Noorderzijlvest en Waterschap Hunze en Aa's.

  Overheden in de regio Groningen vinden dat er een plan B moet liggen als de afbouw van de gaswinning vertraging oploopt. Verder moeten de afspraken rondom de versterking en aansprakelijkheid snel concreet worden. Daarnaast wil de regio ook aandacht voor de impact op sociale veiligheid, gezondheid, maatschappelijke onrust en economie.

 • Huurders kunnen kosteloos schade claimen bij de NAM

  (25-07-2018)

  Deze informatie komt van Stichting Uithuizer Woningbouw (SUW)

  Veel huurders hebben door de aardbevingen last van angsten, zorgen of geestelijke klachten: emotionele schade. Hiervoor kunnen ze compensatie eisen van de NAM. Iedereen boven het gasveld in Groningen kan smartengeld claimen, luidde de uitspraak van de rechtbank in Assen van 1 maart 2017. Dit geldt voor iedereen die angsten, boosheid of onzekerheid ervaart als gevolg van de aardbevingen. Veel huurders denken dat een claim indienen lastig is, of dat het financiële risico’s meebrengt. Het blijkt juist heel eenvoudig en nu dus ook kosteloos te kunnen.

 • Veelgestelde vraag

  (25-07-2018)

  Kan ik nog zo’n krant krijgen?

 • Advies Mijnraad over veiligheid & versterken vandaag bekend

  (03-07-2018)

  De Mijnraad heeft onderzocht hoe (on)veilig de gebouwen in onze regio zijn,  wanneer de gaswinning vermindert en uiteindelijk stopt in 2030.

 • Historisch dorpshuis 't Klokhoes grotendeels tegen de vlakte: sloop en nieuwbouw

  (27-06-2018)

  Groente en fruit werden massaal verhandeld in het veilinggebouw,  kinderen gingen naar school in het naastgelegen schoolgebouw. Het historische stuk Zandeweer op de kruising van de Veilingweg en de Hoofdstraat, gaat inmiddels al jaren als dorpshuis door het leven. En nu moet het worden verbouwd als gevolg van de aardbevingen.
   

 • Veelgestelde vraag

  (27-06-2018)

  Wat is het verschil tussen schadeherstel en versterken?

 • Thoes slaat brug tussen Groningse bouw en bewoners

  (27-06-2018)

  Deze informatie komt van Thoes

  Als Groningers zijn we het er allemaal over eens: het is hier goud wonen. Toch heeft een grote groep huiseigenaren vragen over hun woontoekomst. Terwijl in de regio volop bouwinnovaties en betaalbare concepten zijn ontwikkeld voor versterking. Maar ook voor verduurzaming, wonen zonder gasaansluiting en levensloopgeschikt (ver)bouwen. Ondanks onzekerheden in een groot deel van Groningen, vinden initiatiefnemers BuildinG en Groninger Dorpen het tijd om een brug te slaan tussen de bewoners en de bouwsector. Om ze de kans te bieden het heft in eigen hand te nemen waar het wél mogelijk is. Om ze perspectief te bieden.

 • Afspraak is afspraak! Gaat u ook mee naar Den Haag?

  (05-06-2018)

  De versterking van huizen in Groningen moet doorgaan en daarom gaan gemeenten in het aardbevingsgebied samen met de Groninger Bodem Beweging naar de Tweede Kamer! Gaat u ook mee naar Den Haag donderdag 7 juni? Wij regelen graag de bussen voor onze inwoners die mee willen reizen.

 • Platform Kerk & Aardbeving: een luisterend oor voor aardbevingslachtoffers

  (30-05-2018)

  Fokke Fennema zet zich samen met collega’s van het Platform Kerk & Aardbeving in voor de aardbevingslachtoffers in de geloofsgemeente Zeerijp/ Zijldijk. Fennema woont in Winschoten en is sinds vier jaar doopsgezind predikant in Zeerijp/ Zijldijk. Hij werkt twee dagen in de week en voert veel gesprekken met inwoners. “U bent de eerste die naar ons luistert”, heb ik nu heel vaak gehoord.'

 • 'Waar het snel kan, proberen we het snel te doen'

  (30-05-2018)

  Heeft u schade aan uw pand die waarschijnlijk door de gaswinning is ontstaan? Bewoners en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf kunnen sinds 19 maart van dit jaar terecht bij het schadeloket van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). Deze nieuwe commissie behandelt vanaf nu de schadegevallen als gevolg van de gaswinning. Centrum Veilig Wonen handelt de oude meldingen van voor 31 maart 2017 af.

 • Een duik in het archief voor de inspecties van woningen

  (30-05-2018)

  Deze informatie komt van de Nationaal Coördinator Groningen

  In Kantens, Zandeweer, Uithuizermeeden en Uithuizen zijn de inspecties van woningen in volle gang. In de gemeente Eemsmond zijn nu veel vrijstaande, oude woningen aan de beurt voor een inspectie. De inspecteurs steken er veel tijd en energie in om alle informatie te achterhalen die er over een huis bekend is.

 • Veelgestelde vraag

  (30-05-2018)

  Hoe kan het eigenlijk dat mijn huis behoorlijke aardbevingsschade heeft en dat van mijn buren niet?

 • Overleg van Groningen met minister Wiebes vastgelopen

  (29-05-2018)

  Den Haag / Groningen, 22 mei 2018 - Vertegenwoordigers van provincie Groningen en de tien gemeenten, GBB en Gasberaad  in het aardbevingsgebied hebben tijdens een bestuurlijk overleg met minister Wiebes moeten constateren dat het overleg over de aardbevingsproblematiek over de versterking is vastgelopen

 • Persbericht: De Groninger gemeenten in de kern van het aardbevingsgebied maken zich grote zorgen over de voortgang versterking en veiligheid

  (30-04-2018)

  De gemeenten in de kern van het aardbevingsgebied zijn uiteraard zeer content met besluit de gaskraan binnen afzienbare tijd dicht te draaien. Dit is voor de langere termijn een forse verbetering voor de veiligheid en leefbaarheid van het onze inwoners. Echter het is niet realistisch dat op korte termijn de risico’s op aardbevingen - zoals in januari in Zeerijp en recent nog in Garsthuizen - drastisch door de gefaseerde afbouw van de gaswinning afnemen.

 • Gaswinning naar nul: gemeente blijft inzetten op zorg voor inwoners

  (25-04-2018)

  In de afgelopen paar maanden volgen de ontwikkelingen in het gaswinningsdossier elkaar snel op. Eerst was er het nieuwe schadeprotocol en op 19 maart opende het nieuwe schadeloket (TCMG) haar deuren. En nu is er het besluit van minister Wiebes om de gaswinning volledig stop te zetten. Dat is natuurlijk heel goed nieuws. Maar voordat de teller helemaal op nul staat zijn we weer vele jaren verder.  De minister laat nu een onderzoek doen naar de gevolgen van het stoppen van de gaswinning. Hij wil weten welke veiligheidsrisico’s er over blijven en wat dit betekent voor de versterkingsopgave.

 • Energie in eigen hand in Kantens

  (25-04-2018)

  Dat de gaswinning gaat stoppen is een feit. Groningers lopen daar al lang op vooruit. Velen zijn zelf een initiatief gestart, om niet langer afhankelijk te zijn van gas. En dat levert veel positiefs op. Eric Bakker uit Kantens houdt zich volop bezig met energie-initiatieven waar Groningers zelf wat aan hebben.

 • 'Kop d’r Veur' - bloemenmonument tegen de gaswinning

  (25-04-2018)

  Onder een stralende lentezon werd zaterdag 21 april in Uithuizen een fraai bloemenwerk onthuld. Het symbolische monument naast de rotonde aan de N999, dient als eerbetoon aan iedereen die strijdt tegen de gaswinning in de regio. De bloemen zijn maanden geleden geplant en vormen nu het bekende Grunneger gezegde 'Kop d’r Veur'. 

 • IJsvereniging Kantens: slim met subsidies

  (28-03-2018)

  Heeft u wel eens een goed idee, waarmee u uw straat of dorp kunt helpen? Vanuit de politiek zijn er allerlei regelingen en ‘potjes’ bedacht, om op een positieve manier bij te dragen aan het leven hier. Ook sommige organisaties proberen kansen te creëren voor inwoners, door goede ideeën financieel te steunen. Er zijn dus best wat mogelijkheden. Je moet alleen wel weten waar je aan moet kloppen met je idee.

  De IJsvereniging in Kantens maakt slim gebruik van de regelingen die er zijn. Jacob Wever, Arie Klomp en Jan Jensma zitten in het bestuur van de IJsvereniging. Een mooi gesprek over samenwerken en over slim gebruik maken van subsidies.

 • Hoe ziet Uithuizen de toekomst?

  (28-03-2018)

  Ken je hem, het Woon- en Leefbaarheidsplan voor Groningen? Het is een plan om onze regio te verbeteren, zodat we hier met zijn allen prettig kunnen blijven wonen. Het is niet nieuw, want in 2011 was er al zo’n plan. Eerder dit jaar is het bijgewerkt, op basis van de huidige situatie.

 • Schade door mijnbouw melden bij nieuw schadeloket

  (28-03-2018)

  Deze informatie komt van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen

  Op maandag 19 maart is het nieuwe schadeloket geopend. Bewoners en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf kunnen vanaf nu terecht bij het schadeloket van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen. Heeft u schade die het gevolg is van gaswinning in Groningen of de gasopslag in Norg? Dan kunt u dat daar melden.

 • Inspecties van woningen en gebouwen in de gemeente Eemsmond

  (28-03-2018)

  Deze informatie komt van de Nationaal Coordinator Groningen.

  In de eerste helft van 2018 laat Nationaal Coördinator Groningen (NCG) ongeveer 300 gebouwen in de gemeente Eemsmond bouwkundig inspecteren. Deze inspecties zijn nodig om vast te stellen of de gebouwen versterkt moeten worden tegen aardbevingen. NCG heeft opdracht gegeven aan Centrum Veilig Wonen (CVW) om de inspecties uit te voeren. NCG heeft, samen met de gemeente, de regie op de inspecties. De betreffende bewoners zijn hierover geïnformeerd tijdens diverse informatiebijeenkomsten in Uithuizermeeden, Uithuizen, Kantens en Zandeweer.

 • Veelgestelde vraag

  (28-03-2018)

  Wanneer is mijn dorp aan de beurt voor de gebiedsagenda?
   

 • Schade door mijnbouw melden bij nieuw schadeloket

  (19-03-2018)

  Deze informatie komt van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen

  Bewoners en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf kunnen vanaf maandag 19 maart terecht bij het schadeloket van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen. Vanaf dat moment kunt u (alleen) daar uw schade melden die het gevolg is van gaswinning in Groningen en gasopslag in Norg.

 • Veel gestelde vraag

  (21-02-2018)

  bron: Rijksoverheid

  Waar kan ik mijn schade nu melden?

 • Herstellen van onze regio zorgt voor werk

  (21-02-2018)

  Het repareren en versterken van huizen en andere gebouwen, is een enorme klus. Om al dat werk uit te kunnen voeren, zijn extra handen nodig. Werk dat we bij voorkeur gunnen aan mensen uit onze eigen regio, die zonder werk zitten of die net beginnen aan hun werkende leven. Het is een voorbeeld van hoe we de aardbevingsellende omzetten in een mooie kans voor onze inwoners.

 • Subsidie voor behoud van een voorziening in uw wijk of dorp

  (21-02-2018)

  bron: provincie Groningen.

  Doordat onze leefomgeving verandert, bijvoorbeeld door krimp, dreigen sommige voorzieningen verloren te gaan. Twee keer per jaar is er subsidie beschikbaar om voorzieningen te behouden of te verbeteren. Lokale verenigingen, stichtingen en coöperaties kunnen dit aanvragen bij de Provincie Groningen.

 • Staat uw woning al een jaar lang te koop?

  (21-02-2018)

  Deze informatie komt van de Nationaal Coördinator Groningen

  Op donderdag 15 februari startte Nationaal Coördinator Groningen (NCG) met het Koopinstrument. Bent u woningeigenaar en heeft u een huis in de kern van het aardbevingsgebied? Dan kunt u zich aanmelden voor het opkopen van uw woning.

  Aanmelden kan tot en met 16 maart 2018 via het aanmeldformulier op de website van NCG. De selectie vindt plaats in april 2018. Daarna horen de aanvragers of ze zijn geselecteerd voor deelname aan het Koopinstrument.

 • Gevolgen van aardbevings-stress op de gezondheid in kaart gebracht

  (05-02-2018)

  Let op: Deze informatie komt van Gronings Perspectief.

  We wisten het natuurlijk al: aardbevingen maken dat je je minder veilig voelt. Het moeizame proces van schade-afhandeling en de onzekerheid over wanneer je huis versterkt wordt, doen daar nog een schepje bovenop.

 • Na de beving

  (24-01-2018)

  We willen dat onze regio weer perspectief krijgt. Om inwoners een hart onder de riem te steken en de overheid op te roepen zijn verantwoordelijkheid te nemen, liepen burgemeester en wethouders mee in de fakkeloptocht van afgelopen vrijdag.  

 • Aanpassing WOZ bij aardbevingsschade

  (24-01-2018)

  Heeft u een eigen huis of een ander soort pand in bezit en heeft deze schade opgelopen door de aardbevingen? De afgelopen jaren mocht u deze schade inhouden op de WOZ-waarde van uw pand. Ook het komende belastingjaar stelt de gemeente Eemsmond deze regeling beschikbaar voor u als inwoner en pandeigenaar.

 • Boerderijen-proef in de maak

  (24-01-2018)

  Boerderijen geven karakter aan ons mooie Groningse landschap. De gemeente Eemsmond doet daarom dit jaar mee met een proefproject om enkele boerderijen met aardbevingsschade een nieuwe impuls te geven.

 • Veelgestelde vraag

  (24-01-2018)

  Ik zie door de bomen het bos niet meer. Alle problemen groeien mij  boven het hoofd, waar kan ik terecht?

  Wonen is aardbevingsgebied is niet altijd even gemakkelijk. Voor sommige mensen komt alles tegelijk: aardbevingsschade, medische of psychische problemen en verlies van werk. Dan wordt het leven wel heel zwaar. Voor deze mensen is er het Vangnet voor Bijzondere Situaties.

 • Ondernemersadviseur voor bedrijven

  (24-01-2018)

  Deze informatie komt van NCG.

  Net als bewoners hebben bedrijven te maken met aardbevingsproblematiek en hebben zij vragen over schade, versterken en regelingen. Daarom heeft NCG een adviespunt voor bedrijven, het Bedrijven Adviespunt Bodembeweging.

 • Geen gunst, maar een recht! - column

  (18-01-2018)

  Het is om moedeloos van te worden. In letterlijk één klap werden we, na een periode van relatieve rust, weer met de neus op de feiten gedrukt. De aardbeving in Zeerijp van afgelopen 8 januari deed het vertrouwen in de Rijksoverheid tot een dieptepunt dalen. Er zal echt een goed plan moeten komen om dat vertrouwen, voor zover nog mogelijk, te herstellen. En wel onmiddellijk! Het kan niet meer wachten. Wij Groningers hebben al genoeg geleden. We willen daden zien en niet alleen woorden. Of, zoals ik in mijn nieuwjaarstoespraak benadrukte: de regering zal eindelijk eens moeten regeren, ook in Groningen.

 • Op weg naar duurzame energie: zonneparken in Het Hogeland

  (27-12-2017)

  Vanaf 2050 moet Nederland volledig over zijn op duurzame energie. Olie, kolen en gas, maken volledig plaats voor energie uit zon, wind, biomassa en de aarde (aardwarmte). Binnen de gemeente Eemsmond, zijn we bezig met de voorbereidingen hiervan. U kent natuurlijk de windmolens bij de Eemshaven. En misschien heeft u wel zonnepanelen op uw dak. Zonneparken zijn echter iets nieuws binnen onze gemeente. Arjen Wolffram (medewerker milieu) vertelt.

 • Wat zijn de plannen voor komend jaar? (2)

  (27-12-2017)

  In de vorige Eemsmond verbindt nodigden we u uit om de vergadering van de gemeenteraad bij te wonen. Hier werd het voorstel van Nationaal Coördinator Hans Alders besproken, over het vervolg van de inspecties en versterkingen in onze regio (ook wel MJP-brief genoemd). De gemeente moet dit voorstel afwijzen of goedkeuren. Wat was de uitkomst van de vergadering en hoe gaat het verder?

 • Grote betrokkenheid bij inspecties Groninger kerken

  (27-12-2017)

  Deze informatie komt van NCG.

  In november en december 2017 zijn elf kerken in de gemeente Eemsmond geïnspecteerd. Doel van de inspecties is te onderzoeken of de kerken bestand zijn tegen aardbevingen. De uitkomsten van de inspecties worden eind 2018 verwacht.

 • Veelgestelde vraag

  (27-12-2017)

  Wat gebeurt er achter de schermen bij de gemeente?

  Binnen de gemeente zijn ruim 30 mensen vanuit hun vakgebied gedeeltelijk betrokken bij het aardbevingsdossier. Daarnaast is er een klein team dat zich vrijwel volledig bezighoudt met dit dossier. Wat doen zij?

 • Woningen in Zandeweer versterkt

  (29-11-2017)

  De vlag kan uit! Nog dit jaar is een versterkingsproject van 9 huizen in Zandeweer klaar. Het gaat hier om woningen van woningcorporatie De Delthe. Deze zijn straks niet alleen versterkt, maar ook energiezuinig gemaakt. Bewoners konden tijdens de verbouwing terecht in wisselwoningen van het Centrum Veilig Wonen (CVW), in Middelstum.

 • Bewoner vertelt over inspectie

  (29-11-2017)

  Afgelopen zomer werd de woning van de familie Van Dam aan de Wilgenbos in Uithuizen uitgebreid geïnspecteerd. De constructie van de woning is onder de loep genomen. Denk daarbij aan de fundering, vloeren, wanden, plafonds en het dak. Op basis van de inspectie berekenen specialisten of de woning versterkt moet worden, zodat hij beter bestand is tegen aardbevingen. De familie Van Dam verwacht de uitkomsten van de inspectie begin 2018.

 • Wat zijn de plannen voor komend jaar?

  (29-11-2017)

  De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) werkt elk jaar haar lange termijn plan voor de inspecties en versterkingen bij. In dit plan kijkt zij steeds vijf jaar vooruit, daarom heet dit het Meerjarenplan of MJP. De gemeente reageert op dit plan en stuurt bij waar dat kan. Naast inspecteren en versterken, gaat het MJP ook over andere belangrijke onderwerpen die te maken hebben met het weer leefbaar maken van onze regio, zoals duurzame energie, leefbaarheid en arbeidsmarkt. Helaas gooide de lange aanloop voor het nieuwe kabinet, roet in het eten en is er nog geen nieuw MJP. Hoe kan dat?

 • Bloeiend Verzet in Eemsmond

  (02-11-2017)

  Als eerbetoon aan alle Groningers die strijden tegen de gaswinning en voor vergoeding van schade, creëert Bloeiend Verzet een bloemenzee. De gemeente Eemsmond draagt graag bij aan deze positieve actie. Het bloemenmonument krijgt daarom een prominente plek vlakbij de rotonde aan de rand van Uithuizen, naast de N999. Hiermee laten we zien dat we ons blijven verzetten tegen de aardbevingsellende.

 • Hernieuwde Eemsmond verbindt

  (30-10-2017)

  Beste inwoner van Eemsmond, eerder dit jaar hebben we van inwoners vernomen, dat u graag beter geïnformeerd wordt over wat er gebeurt rondom het versterken van huizen en andere gebouwen binnen onze gemeente. Dat hebben we ons aangetrokken. Vanaf vandaag gaan we u regelmatig informeren over wat er zoal gebeurt op dit vlak, binnen onze gemeente. Dat doen we onder andere door informatie op te halen bij de verantwoordelijke organisaties (zoals NCG en CVW). Maar ook willen we u laten weten wat we als gemeente nu eigenlijk voor u doen, want achter de schermen doen we van alles om u verder te helpen in dit taaie proces. Dan is het wel zo eerlijk als we u daarin laten meekijken.

 • Italiaanse experts onderzoeken kerken in het aardbevingsgebied

  (23-08-2017)

  Met geavanceerde modellen wordt de sterkte van kerken in het bevingsgebied onderzocht. Alles begint met een meetlint en een meetstok, blijkt in Uithuizen.

  Lees verder in het artikel van het Dagblad van het Noorden.

 • Scholen in Eemsmond veilig gemaakt voor aardbevingen

  (08-06-2017)

  Alle schoolgebouwen in de gemeente Eemsmond zijn de afgelopen periode grondig geïnspecteerd op aardbevingsbestendigheid en de bouwkundige staat is bekeken. Daarbij is ook gekeken of er bouwdelen waren die bij een aardbeving gevaar zouden kunnen opleveren. Waar een onveilige situatie werd geconstateerd, is deze meteen aangepakt, verstevigd of versterkt. Daardoor zijn alle schoolgebouwen nu veilig voor gebruik.

 • Onderzoek naar wonen en leven in aardbevingsgebied

  (07-06-2017)

  De aardbevingen in Groningen hebben invloed op het wonen en leven in de provincie. Om te meten hoe groot die invloed is, laat de gemeente Eemsmond samen met 8 andere gemeenten en de Dialoogtafel Groningen een omvangrijk onderzoek uitvoeren. De resultaten moeten helpen om beter in te spelen op de schade die gaswinning veroorzaakt en op de gevolgen voor het woon- en leefklimaat.