Home > Inwoners > Persoonlijke documenten > Akte van de Burgerlijke Stand

Akte van de Burgerlijke Stand

logo DigiD, naar de website van DigiDVan belangrijke levensgebeurtenissen zoals geboorte, huwelijk, echtscheiding en overlijden worden akten gemaakt. Een afschrift of uittreksel van een akte kan alleen aangevraagd worden in de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaats gevonden.

Akte van de Burgerlijke Stand aanvragen →

Afschrift of uittreksel aanvragen

U kunt een afschrift of uittreksel van een akte direct aanvragen door in te loggen met DigiD. U kunt ook met een geldig legitimatiebewijs langs komen bij de balie in het gemeentehuis. U kunt hiervoor zelf een afspraak maken.

Prijs van een afschrift of uittreksel

Een uittreksel Burgerlijke Stand kost € 13,20.  Als u een uittreksel online aanvraagt kunt u betalen via iDEAL of met uw creditcard.

Afschrift Burgerlijke Stand

Een afschrift van een akte van de Burgerlijke Stand is een fotokopie van de akte. Het afschrift bevat een stempel en handtekening van de ambtenaar van de Burgerlijke Stand. De volgende personen kunnen een afschrift aanvragen:

• Uzelf;
  • Een gemachtigde;
  • Iemand met een ‘gerechtvaardigd belang’. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een gerechtelijke procedure.

Uittreksel Burgerlijke Stand

Een uittreksel bevat alleen de persoonsgegevens uit de akte. De volgende personen kunnen een uittreksel aanvragen:

• Uzelf;
  • Een gemachtigde;
  • Andere belanghebbende (echtgenoot of erfgenaam).

Soorten akten

Er zijn de volgende soorten akten:

• geboorteakte;
  • overlijdensakte;
  • huwelijksakte;
  • echtscheidingsakte;
  • akte van partnerschapregistratie
    (bij ontbinding van een geregistreerd partnerschap komt een aantekening op de akte van partnerschapregistratie).